ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
20 Μαΐου, 2024

Οδηγός επιβίωσης ενός ''καλαμαρά'' στην Κύπρο (part 2- γενικές γνώσεις)

Δημήτρης Δερματάς

Αφού έχουμε ξεκαθαρίσει τα βασικά όσον αφορά το κυπριακό λεξιλόγιο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ήρθε η ώρα να μάθουμε κάποιες γενικές, αλλά πολύ βασικές πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζεις αν θέλεις να προκόψεις, να προστατέψεις τη σωματική σου ακεραιότητα και να προσαρμοστείς όσο πιο γρήγορα στην Κύπρο.

Φτάνοντας στη Λευκωσία, και κυρίως αν είναι βράδυ, θα παρατηρήσεις μία φωτισμένη τούρκικη σημαία απέναντι στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Μην τρομάξεις, είσαι σε κυπριακό έδαφος, απλά έγινε ένας σαματάς το 1974, και οι Τούρκοι βρήκαν αφορμή για να κάνουν κατάληψη του μισού νησιού (και δεν μιλάμε για τη γνωστή κατάληψη που θυμάσαι από το γυμνάσιο-πανεπιστήμιο) αλλά για ένα χοντρό σκηνικό που συγκαταλέγεται στην πιο μαύρη ιστορία του νησιού. Κι από τότε βολεύτηκαν εκεί και φροντίζουν να θυμίζουν με κάθε τρόπο την ύπαρξή τους.                                                                                                                                                                                                                  

Όσον αφορά τις μετακινήσεις σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είτε έχεις αυτοκίνητο είτε είσαι πεζός, είτε έχεις σκοπό να κινηθείς με Μ.Μ.Μ., τα πράγματα εδώ έχουν τον δικό τους ρυθμό και διαφορετικούς κανόνες.

Αν έχεις σκοπό, λοιπόν, να πας στην δουλειά σου, στο πανεπιστήμιό σου ή σε οποιαδήποτε υποχρέωση με λεωφορείο, θα πρέπει να βρίσκεσαι στη στάση δύο ώρες πιο νωρίς και κάποια στιγμή θα περάσει το μέσον για να σε πάει στον προορισμό σου.                                    Το θετικό είναι ότι τον χρόνο που θα έχεις στη στάση θα μπορείς να τον περάσεις εποικοδομητικά προσπαθώντας να λύσεις τα μυστήρια του σύμπαντος, να μαδήσεις μαργαρίτες και να κάνεις και 15 τσιγαράκια.

Αν έχεις το δικό σου όχημα, θα πρέπει να έχεις στον νου σου ότι το τιμόνι είναι στα δεξιά όπως και η οδήγηση είναι ανάποδα σε σχέση με την Ελλάδα. Οπότε μην το ψάχνεις στη θέση του συνοδηγού και παλεύεις οδηγώντας στο αντίθετο ρεύμα. Να θυμάσαι ότι ο οδηγός βρίσκεται πάντα στην μέση του δρόμου, είναι ένα καλό κόλπο για να μην προκαλέσεις κυκλοφοριακό χάος και γενικά για να μη ρισκάρεις την ζωή σου αλλά και τις ζωές των Κύπριων φίλων.

Προσοχή! Αν βρεθείς σε round about (κυκλικός κόμβος), μην προσπαθήσεις να χωθείς θεωρώντας πως έχεις προτεραιότητα και πιστεύοντας ότι θα σταματήσουν για να μπεις. Εδώ προτεραιότητα έχει αυτός που είναι ήδη μέσα (κι εδώ που τα λέμε ίσως αυτό είναι το πιο λογικό), οπότε να είσαι σε εγρήγορση για να χωθείς, με την πρώτη μικρή ευκαιρία που ίσως εμφανιστεί. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να γεράσεις περιμένοντας.

                                                                         

Θυμήσου ότι ένα ελαφρύ τρακάρισμα προκαλεί γενικό black out στους δρόμους. Η νοοτροπία σε κάτι τέτοιο είναι ότι αφού συμβεί η ατυχία, αφήνεις το αυτοκίνητο στο σημείο του συμβάντος χωρίς να το μετακινήσεις ούτε ένα εκατοστό (συνήθως είναι στη μέση του δρόμου) μέχρι να έρθει η τροχαία, η ασφάλεια, η κουμπάρα, η μαμά, πετάγεσαι στο κομμωτήριο, στη δουλειά, για έναν καφέ και ξαναγυρνάς να το πάρεις αφού έχουνε τελειώσει όλα τα διαδικαστικά.

Στην περίπτωση που θέλεις να μετακινείσαι πεζός, το μόνο που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι απλά πριν διασχίσεις τον δρόμο, κοιτάς αριστερά-δεξιά, δεξιά-αριστερά και αντιστρόφως, καμιά δεκαριά φορές μέχρι να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν έρχεται κανείς από καμιά κατεύθυνση, και περνάς σφαίρα απέναντι. Θα σου πάρει τουλάχιστον καμιά δεκαριά χρόνια για να κατανοήσεις τον τρόπο που κινούνται τα αυτοκίνητα στην Κύπρο, οπότε δεν έχει νόημα η περαιτέρω ανάλυση.                                                                                     Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Κύπριοι οδηγοί συνήθως σέβονται τους πεζούς και σταματάνε μόλις αντιληφθούν ότι κάποιος έχει κάνει το πρώτο δειλό του βήμα στον δρόμο.

Αν βγεις στο δρόμο για να πας να πάρεις τσιγάρα, τσίχλες ή ό,τι άλλο, βγάλε από το κεφάλι σου τα μικρά κίτρινα περίπτερα που γνωρίζεις από Ελλάδα. Εδώ τα περίπτερα είναι τα μίνι μάρκετ, στα οποία μπορείς να βρεις τα πάντα, είναι 24ωρα και υπάρχουν σε κάθε γωνιά. Δηλαδή πας για τσιγάρα και φεύγεις με ένα καρότσι ψώνια. Το ίδιο ισχύει και για τους φούρνους. Οι φούρνοι είναι υπερπαραγωγή και μπορείς να βρεις πέρα από τα κλασικά ενός φούρνου, καταπληκτικά κυπριακά εδέσματα και από καφέ μέχρι και ωραιότατα μαγειρευτά! Και τέλος, αν ζορίζεσαι μες στην βδομάδα και δεν έχεις χρόνο για τα ψώνια σου, μάθε ότι στην Κύπρο τα καταστήματα και οι υπεραγορές είναι ανοιχτά και την Κυριακή.

Φίλε, το καλό είναι ότι η Κύπρος μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Έχει μία ωραία ησυχία, την οποία μπορείς να την απολαύσεις όσο θέλεις και -όταν την βαρεθείς- σου δίνει την δυνατότητα να την σπάσεις όπως θέλεις εσύ. Η ζωή στο νησί είναι απλή και μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα και τις ανάγκες, αρκεί να χαλαρώσεις, να το ψάξεις και να προσπαθήσεις να προσαρμοστείς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δες το θετικά, ενημερώσου και θα περάσεις σούπερ τον χρόνο που αποφάσισες να μείνεις.

FACEBOOK

Fun: Τελευταία Ενημέρωση

Πόσο streaming αντέχεις;

Πόσο streaming αντέχεις;

Αυτό τον Ιούνιο, ο «Professor» του Deejay Radio 93 5 κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο κυπριακό ραδιόφωνο
Newsroom
 |  FUN